met ingang van 1 januari 2024 stoppen de activiteiten van het online museum.

De foto’s zijn dan te bekijken in de fotogalErij van Apeldoorn Photo

Stem van het bos & Kunstenaar
Loenenmark / Loenen

jaap van den born

JAAP VAN DEN BORN

Tijdens een koude, vroege ochtendwandeling over de Loenenmark passeerde ik een klein, wit huisje midden op de hei. Het was aan de uiterste rand van de Gemeente Apeldoorn. Het liet mij niet los. Het beeld van dat huisje met die witte rookpluim uit de schoorsteen. Wie woont daar?

Na enig research kwam ik terecht op de website van kunstschilder Jaap van den Born. Via Loenen reed ik slingerend en enkele verbodsborden negerend de heide op. In de verte verscheen het witte huisje van Jaap.

Tijdens een rondleiding over zijn erf vertelde Jaap dat hij het huis 20 jaar geleden als een bouwval aantrof. Inmiddels heeft hij het huisje helemaal opgeknapt. Jaap kende het gebied toen al goed. Zijn vader was de jongste schaapsherder van Nederland toen hij de schaapskudde van de Loenenmark overnam. En Jaaps opa was boswachter van de Loenenmark.

Het bosbloed stroomt al generaties door de aderen. Ook bij Jaap: ‘Mijn groene achtergrond heb ik nooit los kunnen laten. Het zit in mijn genen en benen!’ Toch koos Jaap voor de kunstacademie. Welke hij succesvol voltooide. ‘Als je natuur wilt beschermen moet je niet bij een natuurbeschermingsorganisatie gaan werken’, lacht Jaap.

In ons gesprek komt duidelijk naar voren dat Jaap zich zorgen maakt om de natuur. ‘Het is belangrijk om de natuur met rust te laten en als mensheid een stapje terug te doen.’ Jaap is klein van stuk, maar dat hij een karakter heeft die zijn lengte overstijgt is mij wel duidelijk.

OVERZICHT VAN DE EXPOSITIE
KLIK OP EEN FOTO