met ingang van 1 januari 2024 stoppen de activiteiten van het online museum.

De foto’s zijn dan te bekijken in de fotogalErij van Apeldoorn Photo

inzendingen

DUBBELPORTRET

Met trots presenteren wij de toevoeging aan de expositie ‘Dubbelportret’.

De ingezonden foto’s zijn voorzien van commentaar door Pierre.

Welkom in de collectie!

Foto: ADRIAAN HOLSAPPEL

Story of an Artist

Een heftig beeld van de klap die door de bokser wordt uitgedeeld. Het slachtoffer spat bijna uit elkaar! “Photoshop-technisch” goed gedaan. Mooie licht verdeling en de zwart-wit omzetting met korrel doet het goed hier om de rauwe sfeer te benadrukken. Wat precies het verhaal is achter dit beeld in combinatie met de titel? Daar moet ik nog maar wat verder over nadenken!

Pierre

Foto: ADRIAAN HOLSAPPEL

“Gelukszoekers”

Een vervreemdende foto. Misschien wel een beeld ín een beeld. De meest verlichte en in het oog springende  figuur is de badgast die zich tegen de zon beschermt. Is hij het onderwerp? Maar ons oog wordt dan onmiddellijk getrokken naar het onscherpe, bijna donkere tafereel op de achtergrond, een aangespoelde naakte man, die door een voorbijganger wordt bekeken met een zaklampje of zoiets. Er is geen relatie tussen de nietsvermoedende badgast en wat er achter zijn rug gebeurt. De titel ‘gelukszoekers’ helpt mij niet echt om het verhaal achter deze foto te snappen. Maar ik blijf er wel lang naar kijken en dat zegt ook iets over de foto.

Pierre

Foto: BIANCA PAULINE

Mijn dubbel portretten komen rechtstreeks uit mijn hart. Het zijn mijn eigen verhalen en levenservaringen. In mijn Fotokunst ben ik zowel de creatieve geest, het kunstobject als ook de fotograaf. De verhalen en emoties breng ik tot leven met mijn unieke handgemaakte maskers, kostuums en accessoires, gemaakt van afgedankte recycling materialen. Het is een weerspiegeling van mijn wereld vol liefde, humor, verlangens, verdriet, pijn en de dood, de dingen die we in ons dagelijks leven meemaken. Hierin spelen kleur, symboliek en lichtval een belangrijke rol. Deze kunstvorm ben ik gaan maken na mijn gezichtsverlamming 17 jaar geleden. Ik heb toen zelf ondervonden hoe het is om er “anders “uit te zien. En zo maak ik met mijn kunst mijn statement: “Het doet er niet toe hoe je eruit ziet, het gaat om de binnenkant van de mens”. Bianca Pauline

Een bijzondere kunstvorm, die hele vervreemdende beelden oplevert door het gebruik van maskers. Daardoor lijken de verhalen zich af te spelen in een poppenwereld.

Het eerste beeld toont een ontspannen echtpaar op het zand van de duinen. Mooi verlicht en met een gedegen centrale compositie. Omdat er verder geen mensen zichtbaar zijn, heeft het ook wel iets eenzaams.

Het tweede beeld is een hilarisch dames-onderonsje met heel veel taart en een glas wijn. Kennelijk is er net een mop verteld, want er wordt hartelijk gelachen. De dames zijn in een vervallen oude achtergrond geplaatst, die goed past bij het hele plaatje.

Heel bijzonder werk.

Pierre

Foto: ADRIAAN HOLSAPPEL

Wich way?

Dubbelportret in het wachthokje van de bus. De titel is: welke weg? Opzoeken op de smartphone of in het busboekje? Of is hij op weg naar zijn eigen tentoonstelling? Er zit een mooi kleurcontrast in de foto: blauw versus oranje/rood. Ook wel warm/koud genoemd. Ik denk dat het beeld sterker wordt als er van rechtsboven naar linksonder gecropt wordt. Het warme licht links in de foto is voldoende en de focus komt meer op de beide figuren én het affiche te liggen.

Pierre

Foto: NELLY NOLTE

Ik sta op jouw schouder ik ben niet groot. Jouw engelbewaarder jouw redder in nood. Ik ben altijd bij jou ik deel je verdriet. En droog je tranen ook al zie je me niet. Ik ben nooit ziek en ik word niet ouder. Maar zolang jij leeft, sta ik op je schouder.

Het verhaal bij dit dubbelportret is op zich al een mooi poëtisch begin. We zien een peinzende vrouw (mooi portret) en een heel stoer kijkende ‘ engelbewaarder’ op haar schouder. Een beetje doorschijnend hetgeen wel past bij een innerlijke stem. Mooi uitgevoerd. Zonder bijgeleverd verhaal kan de kijker er ook nog allerlei andere eigen verhalen bij bedenken. 

Pierre

Foto: Marjan Bogers

Titel: Twijfel

Wat een prachtig dubbelportret zien we hier van deze jonge schaakheld. Het diepe nadenken in fases spat er af. Prachtige gezichtsuitdrukking, die begeleidende tekst overbodig maakt. Fototechnisch goed gedaan, mooi scherpteverloop, prachtig licht en ook het dubbelbeeld is geloofwaardig. 

Pierre

Foto: NELLY NOLTE

Titel: mijmering, deze dame mijmert over toekomst, liefde of verleden?

De titel die de maker van deze foto opgeeft is: “mijmering en deze dame mijmert over toekomst, liefde of verleden?”

In dit beeld is gebruik gemaakt van double-exposure. Het kleurenbeeld toont de werkelijkheid, een mooi studio-portret van een dame zittend op een barkruk, terwijl achter haar het innerlijk wordt verbeeld middels een zwart-wit portret van dezelfde vrouw. Beide hebben een mooie pose die past bij wat de fotograaf wil vertellen. 

Prachtig gedaan.

Pierre

Foto: Angela Stouten

Titel: Portret met karakter eigenschappen

Dit ‘dubbelportret’ laat vele kanten van de persoon zien. In laagjes over elkaar zien we delen van het gezicht met diverse uitdrukkingen en emoties. De maker geeft aan: “Portret met karakter eigenschappen”.  En dat komt duidelijk over in dit beeld. Ik vind de emoties ook heel goed getroffen: rust, verwachting, scepsis, droefheid…en vul maar in. Het licht valt prachtig op het gezicht dat het meest herkenbaar de persoon laat zien. Je moet wel even de tijd nemen om te kijken en dan komt dit dubbelportret flink binnen. Technisch gezien mooi gedaan deze mooie collage in zwart wit.

Pierre

Foto: Erik Minnema

Titel:  Pythagoras

Een beeld van Erik Minnema bekijken is altijd genieten. Je ziet in één oogopslag wat hij uitbeeldt: De stelling van Pythagoras, sterker nog, dat kunnen we ook lezen. De rechthoekige driehoek uit de stelling is creatief met rolmaten verbeeld en het worteltrekken wordt zeer plastisch en origineel neergezet. De beide figuren links en rechts kaderen het totaalbeeld mooi in. De rolmaat linksonder zorgt voor een fraaie invoerende lijn. Wat Erik heel goed doet is dat hij alle drie mensen apart kleedt, waarmee de suggestie wordt gewekt dat het echt drie mensen zijn. Klein kritiekpuntje: de onderste horizontale lijn van de tafel had ook waterpas moeten lopen.

Pierre