met ingang van 1 januari 2024 stoppen de activiteiten van het online museum.

De foto’s zijn dan te bekijken in de fotogalErij van Apeldoorn Photo

dorien scheltens

angst is maar voor even

Wat wordt er onthouden van een verhaal dat keer op keer is herhaald?
Wat gaat er verloren, en wat wordt er, bewust of onbewust, weggelaten?

In 2017 leerde Tom Cleton mij hoe ik een salto moest maken. Altijd vol inzetten, en niet twijfelen. Als het dan misging kwam je immers veiliger terecht dan wanneer je aarzelend aan je sprong begon. In 2020 begon ik met het vastleggen van Toms poging om zijn levensverhaal wereldkundig te maken; het verhaal waar ik tijdens mijn trainingen regelmatig passages uit meekreeg. Hij had zichzelf genezen van Gilles de la Tourette bijvoorbeeld, en was de eerste ter wereld geweest met een hartoperatie. Hoewel de meest recente en meest omvangrijke versie van zijn levensverhaal inmiddels online stond, kreeg het niet de aandacht waar Tom op gehoopt had.

Toms levensverhaal is vanaf 1 juni te horen bij Cleton Sports aan Kanaal Zuid 151, waar Tom de bezoekers van Apeldoorn Photo zelf zal rondleiden door de trampolinehal in zijn achtertuin, terwijl hij zijn verhaal vertelt. Hier vindt u een deel van mijn fotografische onderzoek naar Toms geschiedenis, begeleid door audiofragmenten van de springers van Cleton Sports, die ieder proberen Toms levensverhaal te reconstrueren aan de hand van hun eigen herinneringen.

Dorien Scheltens

Toms levensverhaal is vanaf 1 juni te horen bij Cleton Sports aan Kanaal Zuid 151 in Apeldoorn, waar Tom de bezoekers van Apeldoorn Photo zelf zal rondleiden door de trampolinehal in zijn achtertuin, terwijl hij zijn verhaal vertelt.