met ingang van 1 januari 2024 stoppen de activiteiten van het online museum.

De foto’s zijn dan te bekijken in de fotogalErij van Apeldoorn Photo

podcast over fotografie

/ de fotoluisteraar

Luister naar de taal van het beeld. In deze podcast gaat Bart van Uitert in gesprek met collega fotografen. Over hun werk, werkwijze en bronnen van inspiratie. Een half uur inspiratie over de kracht van het beeld en het vertellen van een verhaal.

?

Beluister een podcast

DE FOTOLUISTERAAR #10
pierre pinkse

Mini Verhalen in Dubbeloportret

Luister naar de podcast met Pierre en ontdek de ontwikkelingen die hij als fotograaf heeft doorgemaakt op weg naar het creëren van zijn unieke dubbelportretten. Hoe is het allemaal begonnen en welke waardevolle tips heeft hij voor het maken van een geweldig dubbelportret? Laat je inspireren en leer van zijn expertise!

DE FOTOLUISTERAAR #9
sven scholten

Blijf autHentiek

Sven Scholten kijkt in deze aflevering terug op zijn periode als Stadsfotograaf van Apeldoorn (2019 tot 2022) In die periode werkte hij aan het project Mooi Volk. Portretten van bijzondere mensen in de dorpen rond Apeldoorn. Een gesprek over de zoektocht, het werken in analoog en het effect op zijn fotografie. Zijn project Mooi Volk stopt niet, maar krijgt nog een vervolg.

DE FOTOLUISTERAAR #8
sam warnaar

contact

Sam Warnaar gaat op zoek naar haar puurste en meest kwetsbare ik, vertaald in fotografie en video. ‘Contact’, een project over zelfacceptatie, zonder daar anderen voor nodig te hebben.

Wat blijft er over als al het menselijk contact om mij heen wegvalt? Welke keuzes maak ik dan? Wat vind ik nu echt?

DE FOTOLUISTERAAR #7
dorien scheltens

angst is maar voor even

Dorien Scheltens leerde in 2017 Tom Cleton kennen. Het begon met de wens om een salto te leren maken. In 2020 start zij met het vastleggen van Toms levensverhaal. Het verhaal waar zij tijdens haar trainingen regelmatig flarden van meekreeg. 

Dorien neemt ons mee in de route van dit fotoproject. Welke keuzes maak je, wat is de invloed van het verhaal op derden en hoe vertaal ik dit naar fotografie. Haar expositie bestaat uit een bezoek aan de springhal van Tom Cleton en combinatie met een online expositie. 

DE FOTOLUISTERAAR #6
aerjan boots

componeren van beelden

De fotografie van Aerjan Boots kenmerkt zich door de opbouw van verschillende beelden. Het eindresultaat heeft hij vaak al in zijn hoofd. Hij neemt ons mee in zijn werkwijze. De zoektocht naar de juiste elementen en de techniek om deze met veel zorgvuldigheid en aandacht te componeren tot een nieuw beeld. 

DE FOTOLUISTERAAR #5
oscar de wit- snijder

passie voor oude bibliotheken

Oscar de Wit heeft een passie voor oude bibliotheken. Hij vangt de sfeer in zijn eigen stijl. “Het is overweldigend wanneer je een bibliotheek voor het eerst binnenkomt, de pracht en praal, de historie. Ik houd van de rust” aldus Oscar. Luister naar het verhaal van Oscar over zijn bibliotheken project en plannen voor de toekomst. Zijn expositie is te zien tijden Apeldoorn Photo van 15 mei tot 26 juni in de Grote Kerk van Apeldoorn. 

Deze foto wordt besproken tijdens de podcast. Klik op de foto om te vergroten.

DE FOTOLUISTERAAR #4
Manon van Bochove

Campagnebeeld Fotofestival

Voor de 5e editie van het Fotofestival van Apeldoorn Photo zijn 40 studenten, van de HBO opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn, gevraagd het campagnebeeld te maken.

Wij zijn trots de foto’s van de Apeldoornse Manon van Bochove te presenteren. Winnaar van de pitch. In deze podcast meer over hoe zij te werk is gegaan en wat haar uitgangspunten zijn voor deze foto’s. Te zien in het museum van Apeldoorn Photo

Met drie verschillende foto’s geeft zij haar visie op het thema: “In de beperking toont zich de meester”.  Haar beelden zullen in het Festivaljaar overal gebruikt worden.

DE FOTOLUISTERAAR #3
Jeroen Taalman en Hanz Mirck

Geduld is een schone zaak

Een gesprek met Jeroen Taalman en Hans Mirck over de expositie “Geduld” en hoe de fotograaf en dichter samenwerken. Deze expositie bestaat uit beelden die gepubliceerd zijn in het boek ‘ De straat is van ons’. Sommige zijn gemaakt door een professionele portretfotograaf, sommige door de vakantieganger en sommige door de struikrover. In de zoektocht naar een serie voor deze expositie hebben Jeroen en Hanz een verborgen laag met een nieuwe thematiek gevonden.

DE FOTOLUISTERAAR #2
ADRIAAN HOLSAPPEL

OVER ONTWIKKELEN VAN FOTO’S IN KOFFIE

Aflevering 2 van De Fotoluisteraar. Adriaan Holsappel, fotograaf uit Apeldoorn, over zijn passie voor analoge fotografie. Hoe je koffie kan gebruiken om foto’s te ontwikkelen.

DE FOTOLUISTERAAR #1
SVEN SCHOLTEN

VAN METAALBEWERKER NAAR STADSFOTOGRAAF

Deze podcast ‘lag al een tijdje op de plank’ te wachten om gepubliceerd te worden. Deels opgenomen voor de pandemie. Sven Scholten over de route naar zijn functie als Stadsfotograaf. Hoe hij ooit begon als metaalbewerker en zijn passie is gaan volgen.

Ook jouw inspiratie delen of heb je een suggestie voor een podcast? Stuur een mail naar bart@muap.nl

De eerste serie podcasts zijn nog gemaakt onder de naam Beeldpraat. Deze is inmiddels aangepast naar De Fotoluisteraar.

JOUW VERHAAL IN DE PODCAST?

De Fotoluisteraar is altijd op zoek naar een interessant verhaal. Ben jij die fotograaf die andere kan inspireren? Neem contact op, ik verken graag de mogelijkheden. Stuur een mail naar podcast@apeldoorn.photo.

Bart van Uitert | De Fotoluisteraar

You have Successfully Subscribed!